Interjú az Alien:Isolation egyik magyar fejlesztőjével

Írta: , ekkor: 2015. január 16., 13:43 |

Az ipon.hu oldalnak sikerült egy igen csak exkluzív interjút készítsen, az Alien:Isolation játék fejlesztésében tevékenykedő Faragó Károllyal:

“Az Alien: Isolation tavaly októberben teljesen magába szippantott minket (lásd: Magrathea tesztje), így nem csoda, hogy pár hete én is újra elővettem a The Creative Assembly túlélő-horror játékát. Az viszont jócskán meglepett, amikor a bevezető intró alatt egy magyar névre lettem figyelmes: “Karoly Farago”. Ejjha, ebből interjú lesz! – gondoltam magamban, és miután sikerült felvennem a kapcsolatot vele, rövid egyeztetést követően el is készült az alábbi szösszenet. Következik Faragó Károly (Fary), az Alien: Isolation lead tools programmere, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket!

Szia Fary, üdvözöllek az iPon olvasók nevében! Először is mesélj kérlek magadról, mit tudhatunk Rólad?

Helló, üdvözlöm az olvasókat! Játékprogramozó vagyok immáron 15 éve, aminek legnagyobb részét külföldön töltöttem olyan neves cégeknél, mint a Square Enix, az Electronic Arts és a SEGA. Az elmúlt hat évben a The Creative Assembly–nek dolgoztam, főleg tools és engine-nel kapcsolatos munkákban vettem részt.

Itthon sokakban felmerül, hogy játékfejlesztők lesznek, de nem tiszta, hogyan is válhat valaki azzá. Te milyen állomásokon mentél keresztül, amíg idáig eljutottál?

Hát én még nagyon régen Commodore Plus 4-en tanultam programozni Assembly-ben, internet nélkül, otthon egyedül az általános iskolás éveim alatt. Ez persze már nem feltétlenül a követendő példa. (:
Manapság szerencsére a helyzet egy kicsit egyszerűbb, nagyon profi fejlesztőeszközök – mint a Unity vagy az Unreal Engine – váltak elérhetővé ingyenesen (vagy alacsony havidíjért). (Az Unreal AAA játékfejlesztésben használatos, míg a Unity főleg mobilos környezetben.) Mindenképpen javaslom, hogy legyen legalább egy elkészített játékunk, és csak azután próbálkozzunk meg jelentkezni első munkahelyünkre!
Egy diploma megléte ugyancsak fontos. Nagy cégek szinte mindig kérik és vízum igénylésekor is nagyon nagy segítség. Programozók főleg informatika, fizika és matematika diplomákkal rendelkeznek, míg a művészek valamilyen művészeti diplomával. A dizájnerek meglehetősen vegyes háttérrel rendelkeznek, de az mindképpen jó, ha értenek valamilyen szinten mind a programozáshoz, mind a művészeti oldalhoz.

A Creative Assembly igen nagy név a szakmában, hogy sikerült bekerülnöd hozzájuk?

Valóban az, nekem szerencsére már megvolt a szükséges tapasztalatom mielőtt jelentkeztem volna, így igazából nem volt olyan nehéz. Persze azért nem vettem félvállról, jelentkezés előtt át kellett nézzem a szakirodalmat (programozás, matematika), hogy nehogy elmeszeljenek a beugró teszten. A személyes elbeszélgetés utána már könnyebb volt, ott főleg arról kérdeztek, hogy mivel is foglalkozom napi szinten.

A folytatás az alábbi linken olvasható: http://ipon.hu/jatekok/exkluziv!_alien_isolation_interju_a_magyar_fejlesztovel/2393/

Neill Blomkamp Alien filmen dolgozott?

Írta: , ekkor: 2015. január 3., 11:36 |

A hírrel valószínűleg már tegnap jó páran összefutottatok, én viszont még nem szerettem volna főoldalra kihelyezni, mivel bíztam benne, hogy csak egy rossz, újévi tréfa. Az történt ugyanis, hogy Neill Blomkamp, akit a District 9 illetve az Elysium filmek rendezőjeként ismerhetünk, instragramján különféle új Alien filmhez kapcsolódó koncepció fotókat közölt. Ennek egyik legnagyobb érdekessége talán, az Alienné mutálódott (?) Ripley:


De emellett egy erősen sebhelyes arcú és élő (!) Hicks-el párosított Ripleyt is kapunk. Annyit hozzá tennék, hogy az Aliens (A bolygó neve: Halál) annak idején, képregény formájában folytatódott. Ez a bizonyos, később trilógiává bővülő ‘Aliens trilógia’ ami tartalmazta az Idegenek a földön, Lidérces utazás illetve a Ripley háborúja történeteket. Mivel viszont jött az Alien 3. része, a történet csak alternatív szálként volt közölhető, és kicsit átkozmetikázták Steve Perry segítségével, aki majd könyv formában írta meg a sztorit. (Ripley háborújánál a lánya, Stephani Perry is segédkezett, de személyes véleményem szerint a trilógia egyik legborzalmasabb darabja…)

Úgy gondolom ez a fajta koncepció pedig a Prometheus erősen elzombisított világába is beilleszkedne:

A további képeket, ahol többek között az alien királynőről is láthatunk egy csodás koncepció rajzott, illetve egy erősen tanulmányozás alatt álló Derelictet (ami ugye nem összetévesztendő a Prometheus filmben látható űrhajóval mivel az a Juggernaut nevet viselte, illetve az egész sztori nem az LV-426 (Acheron) bolygón játszódott…)
Tehát a képek: http://www.comicbookmovie.com/fansites/nailbiter111/news/?a=113017
Illetve Neill Blomkamp Instagramja: http://instagram.com/neillblomkamp/

Blomkamp annyit tett hozzájuk, hogy ezeken dolgozott. Kérdés, hogy mikor és ez örökké múlt idő, vagy egyfajta alternatív sztoriként megjelenhet-e a későbbiekben?
Kérdéses, hogy mennyire akarunk Alien rajongók mi új Alien filmet. De a legnagyobb kérdés, hogy akarjuk-e Ripley személyét újra beleerőszakolni a történetbe, hiszen már az Alien 4. részénél is erősen kapaszkodnunk kellett. A Prometheus, melyet ki szervesen az Alien világához kapcsol, más meg teljességgel elhatárolódik hozzá, talán pont egy új széria kezdete lett volna. De véleményem szerint egy igen csak balul sikerült produkció lett, megannyi zavaros cselekményszállal, történettel, logikai bukfenccel. De ez megint csak az én személyes véleményem…

Forrás: http://www.comicbookmovie.com/fansites/nailbiter111/news/?a=113017

Alien játékok tűntek el nyomtalanul a Steamről

Írta: , ekkor: 2015. január 1., 17:56 |

“A napokban váratlanul két Alien játék is nyom nélkül eltűnt a Steam adatbázisából. Mi történhetett, talán bajban van a Sega?

Az előző évet Alien játékok szempontjából abszolút a Creative Assembly által fejlesztett Alien: Isolation dominálta, hiszen sikeresen kombinálta a klasszikus Alien hangulatot a modern horror ötletekkel. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a Sega már korábban két másik játékkal is igyekezett hasznot húzni a birtokolt Alien jogokból, melyek most rejtélyes módon el is tűntek a Steam kínálatából.

Az Aliens: Colonial Marines és a néhány évvel ezelőtti Aliens vs. Predator is lekerült a Steamről az előző év utolsó napjain, ami könnyen jelentheti azt, hogy a Sega már nem tudhatja magáénak a jogokat. Ettől függetlenül a játékokat azért szerencsére (a Colonial Marines esetében talán inkább sajnos) még be lehet szerezni olyan szolgáltatásokon keresztül, mint a Green Man Gaming vagy az Amazon.

Érdekes módon ez a változás sem a tavalyi Alien: Isolationt, sem pedig az Aliens vs. Predator Classic 2000-et nem érinti. Egyébként nem az Alien sorozat az egyetlen, amit pár játékkal megrövidítettek, olyan licenszhez kötött játékok is eltűntek, mint pl. az Activision Marveles témájú játékai, arról nem is beszélve, hogy ők nemrég a True Crime jogait is elvesztették.”

Forrás: http://www.gamestar.hu/sega-steam-aliens-vs-predator-colonial-marines-pc.html

Aliens a magyar mozikban.

Írta: , ekkor: 2014. december 22., 12:02 |

Picit megkésve, de nem elfelejtve:
“A bolygó neve: mozi.
Ahogy azt korábban jeleztük, az Alien sikerének köszönhetően jövő januárban Az Aliens – A bolygó neve: Halál is visszatér a magyar Zenebutikjában levetítettek belőle egy részt (pont azt, melyben Ripley a powerloader fedélzetén állva “simogatja” az idegenkirálynőt), hogy aztán a moziban még a nálamnál jóval idősebb srácok se merjenek odanézni a húzósabb részeknél és hazafelé menet engem faggassanak ki arról, hogy mit is csinált az a dög a szegény Bishoppal. Míg korábban még a legenyhébb horrorfilm élménye is ébren tartott egész éjszaka (mert úgy be voltam parázva), aznap este nyugodtan aludtam (mert bátrabb voltam, mint a nagyok!), és innentől kezdve soha többé nem volt gond az esti alvással.
Szóval számomra különösen fontos ez a “re-release”, és szerintem nem vagyok vele egyedül. Az “elolvasom” után újabb részleteket olvashattok a bemutatóról, valamint megnézhetitek a film magyar feliratos előzetesét is.

Nos, az Aliens januárban visszatér a mozikba, egészen pontosan január 15-én, és a forgalmazótól (a Pannonia Szórakoztató Kft-től) kapott infó szerint Budapesten ismét a Corvin tűzi műsorára azt, méghozzá – most először Magyarországon – 17 perccel hosszabb rendezői változatban, melyben többek között kiderül, mi történt a Hadley’s Hope-on, mielőtt elveszítették a kapcsolatot a Földdel. A film eredeti nyelven, magyar felirattal és digitálisan felújított képpel lesz bemutatva. A tervek szerint a Corvin 3-4 hétig tartja műsoron a filmet, és napi egy előadáson vetíti majd. Mivel anno az Alien első vetítéseire nagyon gyorsan elkapkodták a jegyeket, ezért a Corvin már december 18-án megkezdi azok árusítását. A film természetesen vidéken is bemutatásra kerül, ezek listája még karácsony előtt nyilvánosságra kerül.
És ha jók lesztek, akkor sorsolunk majd jegyeket a premier előtti előadásra. :) Hangulatfokozónak pedig nézzétek meg a film magyar feliratos előzetesét!”
Forrás: target=”_blank”>http://aeonflux.blog.hu/2014/12/08/a_bolygo_neve_mozi

Az esemény facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/678677842251680/?fref=ts

Jegyfoglalás: http://corvinmozi.hu/filmek/bolygo-neve-halal-rendezoi-valtozat?het=2015-3#mozimusor-lapozo

Mozgásban az Alien: Isolation – Trauma DLC

Írta: , ekkor: 2014. december 3., 10:54 |

Mozgásban is láthatjuk az Alein: Isolation ma megjelent második DLC-jét.

Megkapta második DLC-csomagját az Alien: Isolation, melynek ezen alkalomból meg is érkezett a launch trailere. A Survivor módot kiegészítő Trauma berkeiben kapunk egy teljesen új főszereplőt és három új pályát Reoperation, Crawl Space és Overrun névvel. Aki a Season Pass-t anno megvette előre, az már töltheti is a csomagot.

A Trauma az Alien: Isolation eseményei előtt játszódik és ezúttal Dr. Lingard bőrét ölthetjük magunkra. A Creative Assembly alkotása szerencsére sikerrel mutatkozott be, a rajongók sem panaszkodhatnak rá, így reményeink szerint a többi DLC mellett egy folytatást is kap majd az Isolation.

Forrás: http://sg.hu/cikkek/109297/mozgasban-az-alien-isolation-trauma-dlc

Prometheus 2 – Nem alien aliennel

Írta: , ekkor: 2014. november 23., 12:04 |

“Azt már korábban is elmondta Ridley Scott, hogy a hagyományos nyolcadik utas nem fog visszatérni, de most már nyomatékosította is.

A nyolcadik utast lehet többé nem látjuk mozivásznon. Addig biztos nem, amíg Ridley Scott kezében van a sorozat, akinek most már úgy tényleg nagyon elege van a lényekből, és a Prometheus-t körülölelő pletykákból. Amelyeket mellesleg elsősorban a főszereplő Noomi Rapace indított el.

Még a színésznő mondta, hogy a következő részben a Tervezők bolygóján esetleg Istent találhatják meg, vagy talán az Ördögöt. A rendező Scott pedig nemrég ezt nyilatkozta: >>Elhatárolódunk az istenektől, a sárkányoktól (nyolcadik utas) és a többi szarságtól. Ha meglátok még egy sárkányt, főbe lövöm magam. Elég volt belőlük. Szóval a Prometheus 2.-ben megpróbáljuk felfrissíteni a alieneket. A Prometheus végén lévő alien nagyon hasonlított az eredetire. A következő filmben egy teljesen másfajtát fogunk látni.<<"

Forrás: http://cinestar.hu/cikk/prometheus-2-teljesen-uj-alien-jon

Semmitmondó hír második Prometheus filmről

Írta: , ekkor: 2014. október 25., 15:51 |


Bár még jó messze vagyunk a második résztől, a főszereplő már most beszél róla.

Legutóbb a rendező Ridley Scott elárulta, hogy a forgatókönyv készülőben van, de a következő filmje a The Martian könyvadaptáció lesz, aztán várhatóan jön a Szárnyas fejvadász 2., és csak ezek után kerül sor a Prometheus folytatására. Sűrű naptára lesz Scott-nak, ha a film valóban 2016. március 6.-ára van kitűzve.
Az MTV UK-nek ennyi információt sikerült kisajtolnia a Noomi Rapace-ból.

>>Tudom, hogy Elizabeth Shaw a paradicsomba akar jutni. Nem akarok visszamenni. Nem mehet vissza a Földre, mert nincs ott számára semmi. Tényleg. Oda akar menni, ahonnan azok jönnek, azok az óriás lények. Szerintem a fejében az egy sötét paradicsom bizonyos szemszögből nézve. Szóval mi van ott? Nem tudom. Szerintem válaszokat akar. Tudni akarja, és osztozom a kíváncsiságában, de haragjában is.<<

Mivel Ridley Scott elárulta, hogy a következő Prometheus is Xenomorph (nyolcadik utas) mentes lesz, megkérdezték tőle, ki lesz akkor az ellenség. >>Isten, esetleg? Isten vagy az Ördög. Nem tudom hova mennek, de már alig várom, hogy megérkezzenek. Nem tudom, mit fognak ott felfedezni.<<

Forrás: http://cinestar.hu/cikk/prometheus-2-noomi-rapace-a-filmrol

Alien: Isolation – Teszt

Írta: , ekkor: 2014. október 23., 22:18 |

Dzséjt jóvoltából, az SFportal oldalon olvashattok a játékról:

“A középszerű Aliens vs Predator és az alaposan elszúrt Aliens: Colonial Marines után a SEGA előállt a harmadik Alien-játékkal. Szkepticizmusunk nem volt alaptalan, de vajon félelmeinket igazolta-e a Creative Assembly műhelyében elkészült Alien: Isolation? Derítsük ki.

Ellen Ripley az alien miatt nem érhetett haza lánya, Amanda tizenegyedik születésnapjára. Azóta eltelt tizenöt év. Az immár felnőtt Amanda Ripley mérnökként dolgozik a Weyland-Yutaninak. Egy szép hegesztőpisztolytól fényes délutánon felkeresi Samuels, és közli, hogy előkerült a Nostromo fekete doboza. A rögzítő eszközért persze el kell menni, hiszen az a Zeta Reticulli szektorban keringő Sevastopol nevű űrállomáson van.

Nosza, Amanda és négy társa a Torrens fedélzetén elindul a Jupiter-szerű KG348 körül keringő űrállomásra. Odaérve azonban megdöbbentő látvány fogadja őket: a Sevastopol súlyosan megrongálódott és teljesen néma. Ripley, Samuels és a WY képviselője, Taylor űrruhában kísérelnek meg átszállni az állomásra, ám egy robbanás szétválasztja őket. Innentől kezdve Ripley-nek többnyire egyedül kell boldogulnia a haldokló Sevastopolon, ahol nem elég, hogy a legénység csoportokban küzd az életben maradásért, ellenségnek tekintve mindenkit, aki nem tartozik közéjük, de valami még vadászik is az emberekre a sötétben. Valami rémséges. Valami halálos. Valami idegen.

Bár a játék folyamán a fontosabb szereplők beavatnak minket a kulcsfontosságú eseményekbe, az Alien: Isolationteljes történetét a Sevastolinken át ismerhetjük meg. Erre a pályákon elszórt számítógépek segítségével kapcsolódhatunk fel és olvasgathatjuk az üzeneteket, meghallgathatjuk a hangfelvételeket – illetve olykor-olykor ezek segítségével nyithatjuk meg az utat a továbbjutáshoz. Emellett itt-ott kazettás felvevőket is találhatunk, amik szintén értékes részletekkel szolgálhatnak a Sevastopol tragédiájáról. Ezek felkutatása és használata persze kockázatos, hiszen az alien kíméletlenül megöli Ripley-t, hiába görnyed egy számítógép fölött, de csak ezekkel nyerhetünk teljes betekintést az Isolation amúgy remekül felépített sztorijába.”

A folytatás az alábbi linken található meg: http://www.sfportal.hu/alien-isolation-teszt-17899.scifi
 

Aliens vs. Predator (2000) – most ingyen letöltheted

Írta: , ekkor: 2014. október 15., 23:43 |


“A GoG szereti elkényeztetni az arra látogató játékosokat, de ezúttal nem teljes önzetlenségből kínál egy ingyenes lövöldét.

Az emlékezetes, 2000-es lövölde, az Alien vs. Predator péntekig ingyenesen letölthető.
Természetesen a játékot annak érintetlen formájában, korlátozások nélkül kapjátok meg, de azért van egy apró (és tényleg) marketingfogás e mögött.

Az ajándék célja ugyanis, hogy ezzel népszerűsítsék a GOG.com saját platformját, a GOG Galaxy bétáját. Tehát ahhoz, hogy megkapjátok a játékot fel kell iratkoznotok a Galaxy következő teszt fázisára, és ezután kaptok majd egy aktivációs kódot (ennek megérkezése néhány napon belül várható az igényléstől számítva) amivel hozzáférhettek a platformhoz. Az újdonsült program az AvP-vel fogad majd titeket.

A játék multiját is a GoG Galaxy hajtja majd, de cross-platform a rendszer, tehát a Steames haverokkal is játszhattok majd a GoG-on keresztül.”

Forráshttp://www.gamestar.hu/alien-vs-predator-2000-most-ingyen-letoltheted.html

Aliens is a magyar mozikban

Írta: , ekkor: 2014. október 11., 23:44 |

Egykori magyar plakát! :)

“Mivel a 35. születésnapja alkalmából újra bemutatott Alien – A nyolcadik utas: a Halál mindent felülmúló sikert aratott, az azt bemutató Pannonia Entertainment a folytatást is elhozza a hazai mozikba. A mindössze bő négy hétig vetített Alienre országszerte 10.025 néző váltott jegyet, ezzel bőven meghaladva a filmmel szembeni elvárásokat. A Corvin egy rakat teltházas vetítésen van túl, amely példátlan teljesítmény egy előzetesen szinte csak közösségi médiákban (pl. nálunk : ) promózott bemutatótól.

A sikeren felbuzdulva a forgalmazó (a tervek szerint) jövő januárban elhozza A bolygó neve: Halált is, méghozzá annak rendezői változatát, melyet eddig még nem láthattunk mozivásznon. A bemutató részleteit majd alaposan kivesézzük, addig is örvendjünk: végre ismét a mozi rejtelmes sötétjében hallhatjuk azt a felejthetetlen parancsot, amitől még egy idegenkirálynő is maga alá petézik. Get away form her, you bitch!

UPDATE: No, már van is egy hírünk: az első részhez hasonlóan az Aliens is eredeti nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra.”

Forrás: http://aeonflux.blog.hu/2014/10/11/exkluziv_az_alien_utan_az_aliens_is_ujra_a_magyar_mozikban

Keresel valamit?

A kereséshez használd ezt a mezőt:

Nem találod amit kerestél? Dobj egy kommentet valamelyik bejegyzésnél vagy írj nekünk egy e-mail -t (impresszum)!

2015. január
H K S C P S V
« dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031